Til lands

Til lands

Min gode ven Thomas Boldt sendte mig for nylig på Facebook et link til en beskrivelse af Det Danske Spejderkorps korpslejr i 1974 ved Hvalpsund i anledning af, at det i denne sommer er 50 år siden det fandt sted. 

(Link til den omtalte side: https://dovregubben.blogspot.com/2024/07/spejdere-pa-spanden.html )

Dette var faktisk min (TEN) første "forbindelse" med Eskadrille 729, da jeg deltog i denne spejderslejr. De to spejderkorps, Det Danske Pigespejderkorps (de blå pigespejdere) og Det Danske Spejderkorps (de gule drengespejdere) var blevet slået sammen og i sommeren 1974 afholdtes den hidtil største teltlejr i Danmark med ca. 18.000 deltager. 

I forbindelse med åbning af lejren havde man på en græsmark ved lejren med kridt optegnet et Danmarkskort i størrelsesforholdet 1:2500, og på trods af regn lykkedes det, at få opstillet alle lejrens deltagere i de landsdele, hvor de kom fra. Jeg var spejder i 10. Odense Trop og dermed i Fyns Distrikt. De forskellige distrikter havde forskellige farvede bøllehatte, på Fyn var de lilla, hvilket ikke er så nemt at se på farvebilledet. Det var arrangeret at fotografen Torkild Balslev skulle forevige Danmarkskortet for Billed Bladet, som bragte billeder i bladet og man kunne købe et trykt billede i stort format efterfølgende. (Torkild Balslev omkom i 1986 ved en flyulykke i Thisted)

Mens vi stod og ventede på fotografen i hans lille propelfly, kom en Draken ind over i relativ lav højde, og en af de følgende dage var der et stort helsides sort/hvid-billede af vores Danmarkskort med teksten: "Med venlig hilsen ESK 729". Nu hvor jeg har fundet tingene fra fra gemmerne, kan jeg se, at i teksten står der, at det var Christian Hvidt "VIT", der havde "tippet" Eskadrille 729 om, at der var et godt "foto-mål" ved Hvalpsund. VIT var på dette tidspunkt kaptajn i Eskadrille 725 og var i lejren aktivitetsleder i 1. Hedebo Trop i Vestjyllands Distrikt. Jeg havde senere fornøjelsen at være med til at omskole VIT på både Draken og T-17, da han var blevet oberst og chef på Flyvestation Karup i 1987, og jeg var instruktør i Karup OCU. Ikke mindst omskolingen til Draken var "sjovt", da VIT jo havde været med i Sverige hos SAAB, da Flyvevåbnet anskaffede Draken i sin tid. Jeg husker han brokkede sig lidt over minimumshøjden ved Split-S, og jeg kunne jo kun sige, at det var, hvad der stod i bogen, hvortil han svarede: "Det må vi se at få lavet om, det er jo mig der har skrevet bogen". Det blev ikke lavet om. Jeg tror han havde vigtigere ting, at ta' sig til. 

Efter jeg var kommet i Eskadrille 729 i februar 1983, og havde fundet ud af at man havde en mappe med Stella Nova billeder, forhørte jeg mig om der måske i denne mappe var billeder fra lejren i 1974, og sandelig om der ikke var. 

I 1985 havde spejderne korpslejr, "Blå Sommer 85", ved Haderslev og jeg slog lige et slag forbi, tog nogle billeder, og kørte ned og afleverede et antal til brug for deres lejravis. 

Foto: ESK 729

Billede taget af Torkild Balslev for Billed Bladet. Læg mærke til at planlæggerne havde placeret Bornholm tæt på Falster og Møn, men der ville bornholmerne ikke stå, så på eget initiativ rykkede de længere ud i Østersøen, dog ikke til den helt korrekte position. Dette indebar dog, at de på nogle af de billeder, der blev taget, ikke kom med på billedet. 

Mærke for DDS-Korplejr i Hvalpsund 1974.

Det viser et råbåndsknob, måske det simpleste men et af de stærkeste knob, og snorene/tovene behøver ikke at være lige tykke. Det gule tov symboliserer de "gule spejdere" (drengespejderne) og det blå tov de "blå spejdere" (pigespejderne). De to korps var blevet slået sammen i 1973 til Det Danske Spejderkorps

Foto:Torkild Balslev

Eskadrille729's billede af "Danmarkskortet". Deltagerne i Det Danske Spejderkorps korpslejr ved Hvalpsund i 1974 er stillet op distriktsvis, så man dannede et Danmarkskort i størrelsesforholdet 1:2500. Jeg (TEN) står på Helnæs (mellem Assens og Fåborg). 

Foto: Eskadrille 729 / GAR

Helsides hilsen fra Eskadrille 729 i lejravisen udgivet på DDS Korpslejr Hvalpsiúnd 1974. Den senere stationschef på Flyvestation Karup, Christian Hvidt "VIT", deltog i lejren. Han var på daværende tidspunkt kaptajn i Eskadrille 725. 

Arkiv: TEN

Det Danske Spejderkorps korpslejr "Blå Sommer 1985" ved Haderslev. 

Foto: ESK 729 / TEN

VIT får overrakt den traditionelle bukket af markblomster af TEN efter at have fløjet solo på T-17. 

Jeg (TEN) havde fornøjelsen at flyve omskolingsmissioner både på Draken og T-17 med VIT efter han var blevet stationschef på Flyvestation Karupi 1987.